نویسنده : حاتم جدیدی
منبع : راسخون
«هُوَ العَزیز »
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم
اشاره :
این مقاله به ابعاد مختلف مجموعه کارتونی شِرِک ، در الگودهی به رفتار و افکار کودکان جهان می پردازد . با بررسی جزئیات ، نمادها و ویژگی های این مجموعه ، چگونگی قبح زدایی ، حرمت شکنی ، استحاله ی فرهنگی ، رویکردهای آخرالزمانی ، غربی سازی فرهنگی ، خداگریزی و … را با رویکرد آسیب شناسی از منظر اسلام ، تحلیل می نماییم.
مقدمه :
مجموعه کارتونی شِرِک چند سالی است که در حوزه ی کودکان و خردسالان ، فضای ذهنی و آموزشی آنها را درگیر نموده است . کمتر خانواده ای یافت می شود که نسخه ای از آن را برای فرزند خود تهیه نکرده باشد . این مجموعه با دادن الگوهای اخلاقی و رفتاری منفی ، آسیبی جدی در تربیت و رفتار کودکان ایجاد می نماید و زمینه را برای مشکلات اخلاقی و اعتقادی در سنین بالاتر مهیا می نماید .
حوزه ی تربیتی و آموزشی خردسالان ، کودکان و نوجوانان به خاطر تأثیرپذیری بالا از حساسیت فوق العاده ای برخوردار می باشد . تحلیل و بررسی تولیدات رسانه ای این مقاطع برای والدین و فعالان فرهنگی ، امری بدیهی می باشد . در این نوشتار با رویکرد آسیب شناسی رفتاری ، اخلاقی ، اعتقادی و اجتماعی از نگاه اسلام به این مجموعه توجه می نماییم و قصد داریم به سؤالات زیر پاسخ دهیم :
۱ ـ موارد ضد اخلاقی در مجموعه ی شِرِک چه نکاتی می باشد ؟
۲ ـ تاثیر نکات ضد اخلاقی این مجموعه بر ذهنیت و رفتار کودکان چیست ؟
۳ ـ این مجموعه در سطح کلان ، چه اهدافی را دنبال می نماید ؟
مفروض این نوشتار به طور اجمال اینگونه طرح می گردد : هالیوود در جهت سیطره ی اهداف صهیونیزم بر جهان ، مفاهیم خاصی را در غالب انیمیشن برای دنیای کودکان تولید می نماید . شکل دهی و الگودهی به نسل آینده در این اهداف ، سیاست گذاری شده است .
این مقاله در بخشهای زیر به این موضوع می پردازد :
بخش اول : کلیت داستان
بخش دوم: اهداف کلان تهدید نرم
بخش سوم : آسیب شناسی مفاهیم و نکات مجموعه ی شِرِک
بخش چهارم : نتیجه گیری
(بخش اول) : کلیت داستان
شِرِک دیو سبز رنگ ، در مرداب خود میان جنگل ، به دور از تمدن و شهرنشینی به تنهایی زندگی می کند . با به قدرت رسیدن لرد فالکوا ، موجودات افسانه ای از شهر فالکوا اخراج می شوند و به مرداب شِرِک روی می آورند . شِرِک از پذیرش آنها معذور است و برای مذاکره و پس گرفتن مرداب به سراغ لرد فالکوا می رود . از طرف دیگر لرد فالکو برای رسیدن به قدرت باید با یک پرنسس ازدواج کند که پرنسس فیونا را انتخاب می کند . فیونا در یک قلعه زندانی است که توسط یک اژدها از آن محافظت می شود . فالکوا ، شِرِک را مأمور آزاد کردن فیونا می کند تا در قبالش ، مرداب را به او بازگرداند . شِرِک به همراه خر سخنگویش ، فیونا را نجات می دهند . فیونا که منتظر شوالیه شجاعش می باشد تا با بوسیدن او طلسمش باطل شود ، با یک دیو روبرو می گردد . در راه بازگشت به شهر ، شِرِک و فیونا به هم علاقه مند می شوند . فیونا که روزها به شکل انسان است و شبها به شکل دیو می شود ، بالاخره در کلیسا ، توسط شِرِک بوسیده می شود و به یک دیو تبدیل می شود . پس از ازدواج ، آنها به مرداب شِرِک می روند و زندگی خود را آغاز می نمایند . در قسمت دوم ، پرنس چارلینگ که پسر جادوگر شهر است به قلعه می رود تا فیونا را نجات دهد ولی او را آنجا نمی یابد . پدر و مادر فیونا از شِرِک و فیونا دعوت می کنند تا در مراسم جشنی که به خاطر ازدواج آنها ترتیب داده شده شرکت نمایند . شِرِک و فیونا برای شرکت در این جشن ، راهی شهر خیلی خیلی دوری می شوند و مردم با دیدن آنها ترسیده و تعجب می نمایند . پدر فیونا برای رهایی دخترش از دست دیو ، با جادوگر شهر همکاری می کند اما در نهایت فیونا به شِرِک پایبند است . شِرِک برای خوشحالی فیونا معجون زیبایی را می خورد تا هر دو به شکل انسان درآیند اما فیونا دیو بودن را ترجیح می دهد . جادوگر از بین می رود و پدر فیونا به شکل قورباغه در می آید . در قسمت سوم ، شِرِک توسط پدر فیونا مأمور می شود تا جانشین پادشاه را پیدا کند . شِرِک برای پیدا کردن برادزاده ی پادشاه راهی سفر می شود و او را در یک جزیره ، پیدا می کند . آرتی ، برادرزاده ی پادشاه در مدرسه سحر و جادو مشغول آموزش است . او همراه شِرِک برای پادشاه شدن به راه می افتد . از طرف دیگر چارلینگ ، پسر جادوگر ، با همکاری اشرار و جادوگران به شهر حمله می کند و آنجا را به آشوب می کشد و بر آن حاکم می شود . شِرِک و آرتی در نهایت حکومت را به دست می گیرند و آرتی شاه می شود .
اولین قسمت مجموعه شِرِک در سال ۲۰۰۱ به بازار آمد . تولید ایالات متحده آمریکا به کارگران اندو آدامسون و تهیه کنندگی ، جفری کاتزنبرگ . این قسمت توسط ویدئو رسانه پرده ی نقره ای دوبله و پروانه نمایش گرفت . پس از آن شِرِک( ۲ ) و شِرِک( ۳ )نیز تولید گردید ، که در سال ۲۰۰۷ وارد بازار شد . شِرِک(۳ ) توسط مؤسسه بنیان فرهنگ و هنر ایرانیان ، دوبله شد و پروانه نمایش کسب نمود .
این مجموعه به شکل زیرزمینی وارد و پخش نگردید بلکه به طور وسیعی توسط شرکتهای پخش محصولات فرهنگی مجوز پخش دریافت نمودند . شاید پس از بررسی ابعاد اول داستان شِرِک ، داستانی معمولی و کودکانه باشد ، اما با شناخت دقیقتر از نمادها و مفاهیم آن ، لایه های منفی مشخص تر می گردد . با کمی دقت می توان فهمید بودجه های کلانی که کنگره ایالات متحده و کشورهایی مثل هلند ، برای مقابله و براندازی نظام جمهوری اسلامی ایران تخصیص می دهند ، در چه حوزه هایی به کار گرفته می شود . ایالات متحده به طور رسمی اعلام نمود که این بودجه ها را برای براندازی نرم در جامعه ایران مصرف خواهد نمود . ابعاد براندازی نرم یا جنگ نرم همان حوزه ی تهاجم فرهنگی و شبیخون فرهنگی می باشد . تهدید نرم یا شبیخون فرهنگی تنها از طریق ماهواره ، شبکه های لس آنجلس ، اینترنت ، پرنوگرافی ، مدل لباس ، فرقه گرایی و … نمی باشد . تولید کارتون و انیمیشن در قالب مجموعه های چند قسمتی و پخش در بازار مصرف کشورها به طور رسمی و قانونی باید مورد توجه قرار گیرد . بسیاری از فیلمها و کارتون ها توسط شرکت های رسانه ای دوبله شده و پخش می شوند . برخی از طریق شبکه زیر زمینی دوبله و پخش می گردد . برخی دیگر در میان بسته های شانسی همراه با عروسک و شکلات به کودکان ما هدیه می شود .
امروز دیگر لازم نیست شما برای کودکان CD کارتون ، جداگانه تهیه نمایید ، بلکه با خرید یکی از محصولات شانسی مثل لپ لپ یا دیگر محصولات مثل آن ، یک عدد CD نیز در داخل آن خواهید یافت ، بدون آنکه صلاحیت فرهنگی آن محصول تایید شده باشد .
حتی محصولاتی هم که مجوز رسمی برای پخش می گیرند ، نمی توانند مصونیت فرهنگی داشته باشند ، مثل مجموعه شِرِک و صدها محصول دیگر .
شاید آنچه ما در مجموعه ی شِرِک می بینیم برای جوانان و بزرگسالان عادی باشد چون قبلاً این موارد را دیده اند ، اما وارد شدن این موضوعات در فضای کودک و خردسال ، سیاست جدید هالیوود می باشد . غفلت از این حوزه و آسیب های آن ، انفجار اخلاقی را در جامعه ی ما به ارمغان خواهد آورد . شاید برخی از این آسیبها در محیط های محدودی از کلان شهرهای ما موجود باشد ، اما با تبدیل شدن این آسیب ها به شکل یک داستان کارتون و پخش شدن آن در سراسر کشور به شکل رسمی ، این ویروس را به تمام نقاط کشور با هر سطح فرهنگی انتقال می دهد و در حجم گسترده ی جامعه را مبتلا می سازد .
( بخش دوم ) : اهداف کلان تهدید نرم
مجموعه ی شِرِک با مخاطب قرار دادن خردسالان و کودکان ، نقش موثری در آموزش و القاء مفاهیم به آنها ایفا می نماید . مفاهیم ، الگوهای رفتاری و نمادها همه در جهت قبح زدایی و حرمت شکنی مسایل غیر اخلاقی می باشد . القائات مستقیم و غیر مستقیم به کودک در سطح او نمی باشند ، بلکه تلاش دارد مسائل مربوط به ایام جوانی را به دنیای کودکان انتقال دهد . در سالهای گذشته ، هدف هالیوود ، وارد کردن نوجوانان به مسائل دنیای جوانان بود که باعث ناهنجاریهای رفتاری ، فکری و جنسی آنها می گردید . امروزه تلاش می شود کودکان و خردسالان را با این ناهنجاریها روبرو سازند . با این روش نوجوان ، کودک و خردسال اجازه ندارند نیازهای دوران خود را تجربه نمایند و به اجبار زودتر از سن خود با مقولاتی آشنا می شوند که ظرفیت و توان آن را ندارند . هالیوود به کودک و نوجوان اجازه ی کودکی و نوجوانی نمی دهد . نوجوان را به جای شادابی ، سرزندگی ، بازی ، خلاقیت و دوست داشتن مبتلا می کند به خشونت ، درگیری ، کشتن ، فرار ، مخفی کاری ، سکس ، خودارضایی و … . کودک را به جای آرامش ، لطافت ، امنیت ، مهربانی ، بازی ، انس با خانواده ، آموزش اخلاق ، درگیر می کند به ترس ، نگرانی ، دروغ گفتن ، رابطه با جنس مخالف ، زنانگی ، خودارضایی ، رقص و … .
کودک و خردسال فرصت تجربه نیازهای درونی خود را نخواهد داشت . زودتر از نیازش برای او نیازسازی می شود و او باید تلاش کند این نیاز را در خود پیدا کند . نتیجه ی آن بلوغ زودرس ، بحران هویت ، عدم پذیرش جمعی ، اختلالات شخصیتی ، هنجارشکنی اجتماعی و بسیاری از مشکلات دیگر خواهد بود .
استعمار و صهیونیزم جهانی با هدف استحاله فرهنگی و فکری جوامع دیگر و گسترش فرهنگ لیبرال دموکراسی آمریکایی ، تلاش دارند مردم جهان را به این روش تربیت نموده و این مدل زندگی را به آنها القاء نمایند . (۱) مبنای تفکر لیبرالیسم ، اصالت اباحه می باشد .
اباحه و اباحی گری ریشه در مفهومی به نام « لسه فر » دارد که کلمه ای فرانسوی می باشد . «لسه فر» به معنی رهایی از قید و بندهای اخلاقی و تعهدات دینی و اجتماعی است . معنای معمولی و عامیانه آن ، رها کن ، ولش کن و بی خیال ، می باشد .
لیبرالیزم غرب تلاش دارد این نوع اخلاق و الگوی رفتاری را به هر شکل ممکن در میان جوامع دیگر ترویج نماید . بی قید و بندی نسبت به اخلاقیات ، یلگی و بی مسئولیتی ، بی تفاوتی و بی طرفی ، لذت طلبی و خوش باشی گری ، خودمحوری و هنجار شکنی اخلاقی ، همه ثمرات این نوع تفکر می باشد که نسبت به هیچ مسئله اخلاقی تعهد نخواهد داشت و هیچ مسئله غیر اخلاقی برای او موضوعیت نداشته باشد . تفکر اباحی گری میان جوانان با گسترش موسیقی های غربی ، مدگرایی ، مشروبات الکلی ، بی بند و باری جنسی و فرقه گرایی اعتقادی نهادینه می گردد .
پس از اندک زمانی با مبتلا نمودن جوانان به این موضوعات ، آن را به مقطع نوجوانان منتقل نمودند و نوجوانان را به مسایلی مثل ناهنجاریهای جنسی ، روابط با جنس مخالف ، موسیقی های مهیج و … درگیر نمودند . این روش در دهه ی گذشته در موسیقی های غربی و لس آنجلسی کاملاً مشهود بود . در ابتدا گروههای موسیقی و رقص برای جوانان برنامه اجرا می نمودند ولی در مقطعی با شکل گیری گروههای رقص و آواز برای نوجوانان و کودکان ، این مقطع را نیز درگیر نمودند . هدف صهیونیزم ، نهادینه نمودن فساد و فحشا در میان جوامع می باشد ، که با الگودهی به کودکان و نوجوانان آنها را با این معیارها شکل خواهند داد تا در بزرگسالی مصرف کننده این فرهنگ باشند . (۲)
ویژگی تهدید نرم ، خصوصاً در حوزه رسانه این نکته می باشد که مخاطب هیچ گاه آن را به عنوان تهدید احساس نمی کند . مخاطب سطحی نگر و عام بدون درک ابعاد این تهدید ، محصولات و تولیدات آن را مصرف می کند و به مرور از آن تاثیر می گیرد . پس از گذشت زمان ، اثرات آن را در رفتار و شخصیت خود و خانواده اش خواهد دید . از میان رفتن اخلاق محوری ، خداباوری ، خانواده و … ثمرات این تهدید نرم خواهد بود . تهدید نرم ، زهری است که اثر آن ده سال بعد خود را نشان می دهد . زنگ هشدار جنگ نرم و شبیخون فرهنگی غرب علیه اسلام و ایران در برخی حوزه ها به صدا در آمده است و در برخی موارد هنوز جامعه و مسئولین خطر آن را احساس نکرده اند .
( بخش سوم ) : آسیب شناسی مفاهیم و نکات مجموعه ی شِرِک
الف ـ قبح زدایی و حرمت شکنی :
۱ ـ در ابتدای داستان ، شِرِک در حالی مشغول خواندن کتاب می باشد که در دستشویی نشسته است و خواندن او همراه با صداهای ناهنجار می باشد . در آخر ، شِرِک با پاره کردن یک ورق از کتاب ، خودش را تمیز می نماید . این شروع برای مخاطب همراه است با پذیرفتن نکات غیر اخلاقی و عادی شدن مطرح کردن آنها در میان جمع .
۲ ـ لذت بردن از گودال گل و لجن
۳ ـ حمام کردن با لجن
۴ـ آروق زدن و خارج شدن باد معده
۵ـ لخت شدن کامل شِرِک در مقابل بچه هایش در سالن اجتماعات
۶ـ شوخی کردن با خر شِرِک در مدرسه ی سحر و جادو
۷ ـ خوردن تار عنکبوت و پشه توسط شِرِک
۸ ـ استفاده از فضولات بدن
۹ ـ خوردن مورچه
۱۰ ـ خوردن عصاره ی لجن
۱۱ ـ خوردن موش توسط شِرِک و فیونا
کودک با دیدن این موارد ، قبح آنها برایش از بین خواهد رفت . مشاهده انجام این اعمال توسط قهرمان داستان ، نوعی مشروعیت به همراه خواهد داشت و کودک می پذیرد انجام این اعمال بدون مشکل است و حتی برخی از آنها را می تواند در جمع انجام دهد . پذیرش این مسائل غیر اخلاقی از طرف کودک بستری را در او ایجاد می کند تا در سنین بالاتر موضوعات شدیدتری را بپذیرد . گروهها و فرقه های ضد دین مثل شیطان پرستان ، چون اعتقاد دارند ، هر نوع مفهوم اخلاقی و دینی ، از خداوند و ادیان الهی سرچشمه گرفته است ، برای مقابله با خداوند ، مسائل اخلاقی و حرمت های دینی را زیر پا می گذارند .
خوردن خون ، فضولات بدن ، مدفوع ، حشرات ، انجام مسائل غیر اخلاقی ، هرج و مرج جنسی از اعمالی است که این گروهها در مراسمات خود انجام می دهند . کودکی که با دیدن مجموعه ی شِرِک ، قبح این اعمال برایش از بین رفته باشد ، در سنین جوانی بسیار راحت تر جذب گروههای شیطان پرست خواهد شد و رفتارهای آنها را انجام خواهد داد . الگوپذیری از قهرمان داستان یک امر بدیهی در روان شناسی نمایش و داستان پردازی می باشد .
ب ـ اسطوره سازی
۱ ـ اولین مسئله ای که برای مخاطب سؤال برانگیز است ، خود قهرمان داستان می باشد . شِرِک ، دیو سبز . ـ چرا یک دیو قهرمان داستان می باشد ؟
ـ اصلاً دیو چیست ؟
یک دیو ، دختر اسیر در قلعه را نجات می دهد ، سحر او را باطل می کند و همسرش می شود . ناجی شهر می شود و به دنبال پادشاه بعدی می گردد . حتی قرار است او حاکم و پادشاه شود ولی خودش نمی پذیرد . ابتدا باید شناخت کاملتری نسبت به دیو داشته باشیم .
« دیو : موجودی متوهم است ، که او را به صورت انسانی بلند قامت و تنومند و زشت و هولناک تصور کنند ، که بر سر دو شاخ ، مانند گاو دارد و دارای دم می باشد . دیوان را از نسل شیطان پندارند . شیطان ، ابلیس ، مردم بیابانی ، وحشی ، مفسد ، مفتن » . (۳)
دیو به معنی خدا در نزد هند و اروپایی ها بوده است و می باشد ؛ اما در ایران هم زمان با آغاز دوره ی مزدیسنی ، رهبران مذهب نوین این خدایان باستان هند و اروپایی را نشان شِرک و اهریمن تصویر کردند . با توجه به اینکه در هندوستان این تغییر دین پیش نیامد ، خدایان باستان همچنان محترم شمرده شده اند که بزرگترین این خدایان ایندیرا می باشد . در اروپا واژه ی دیو همچنان معنی خدایی خود را به صورت عام تا امروز نگاه داشته است و به ویژه نزد اقوام لاتین . در پهلوی دِو و در هندی باستان دیو . واژه از ریشه ی دیو به معنی درخشیدن می باشد . همین ریشه به معنی فریب دادن نیز می باشد . گروهی از دیوان ، اهریمنان بیماری و انتشار دهندگان انواع بیماریها هستند . دیوان سستی و تنبلی ، ناتوانی و فرتوتی ، دیو گندو لاشه . (۴)
در اسلام و نزد ایرانیان ، دیو نمادی از زشت خویی ، شیطان ، اعمال فساد انگیز ، تباهی و ظلم و ناهنجاری می باشد . تعابیری چون دیو نفس ، دیو صفتی و … در تعابیر عامه و ادبیات فارسی ، نشان از منفور بودن دیو در نزد اسلام و ایرانیان دارد. حتی دیو سمبلی از شِرک، شیطان صفتی و کفرورزی می باشد . با این شناخت و تعابیر نسبت به دیو ، به سراغ مجموعه ی شِرِک می رویم .
گفتیم که دیو مظهر پلیدی ، شیطنت و شِرک می باشد و جالب اینکه در این مجموعه کارتونی قهرمان داستان یک دیو به نام شِرِک می باشد ، که نام او تنها یک کسره با کلمه ی شِرک تفاوت ظاهری دارد . دیو سبز داستان ، نامش دقیقاً مطابق با اعمال و رفتار و نمادش می باشد . شاید بتوان گفت : رسالت این دیو سبز ، نهادینه کردن و الگوسازی شِرک و مقابله با یکتاپرستی و دین میان کودکان می باشد . آنچه در اعمال و رفتار شِرِک دیده می شود ، انجام کارهایی می باشد که در تمام ادیان الهی ، قبیح ، زشت و دور از اخلاق شمرده شده است . پیامبر اسلام علت رسالت خود را ، کامل کردن مکارم اخلاقی بیان می دارد . (۵) اسلام که در واقع دین کامل کننده و پایانی ادیان دیگر می باشد ، در جهت تکمیل مکارم اخلاق پیش می رود و این نشان می دهد که ادیان دیگر نیز در راه تکامل مکارم اخلاقی و انسانی بوده اند و بشر را هدایت می کرده اند . تمیزی ، نظافت ، پاک بودن روح و جسم ، خوردن غذای مفید و پاک ، استفاده از آب برای شستشو و نظافت ، شستن دهان و دندان و مسواک کردن ، عطر زدن ، رعایت نکات اخلاقی در جمع و قبیح دانستن هر نوع رفتار ناهنجار اخلاقی در اجتماع ، تماماً از دستورات ادیان الهی می باشد که جهت اعتلای کرامت اخلاقی انسان ، توسط پیامبران به بشر ابلاغ شده است . متخلق شدن به فضایل اخلاقی و صفات الهی برای رسیدن انسان به مقام خلیفه ی الهی بر روی زمین می باشد ، پس هر نکته ی اخلاقی در دین برای نزدیک شدن انسان به خداوند و خداگونگی اوست .
آنچه در مجموعه ی شِرِک به کودکان الگودهی می شود ، دقیقاً مخالف این روند می باشد . شِرِک با انجام اعمال غیر اخلاقی و قبیح ، خوردن غذاهای ناپاک و مضر ، استفاده از مواد متعفن و کثیف برای استحمام ، لذت بردن از کثیفی و آلودگی و … الگوی رفتاری ضد دینی و غیر الهی برای زندگی ارائه می دهد . بدون شک رسیدن به حقیقت کمال انسانی از طریق انجام دستورات دین ممکن می باشد . نمی توان انتظار داشت کسی با زیر پا گذاشتن اخلاقیات و خوردن غذای ناپاک و انجام اعمال قبیح ، مسیر تکامل الهی خود به سوی خدا را طی نماید ، این دقیقاً همان روشی می باشد که در مجموعه ی شِرِک به عنوان الگوی رفتاری القاء می شود . نسلی که امور غیر اخلاقی و ضد ارزش را به عنوان ارزش بپذیرد ، روش و الگوی غیر دینی را در شأن کرامت انسانی خود بداند ، نمی تواند در راه تکامل اخلاقی و انسانی موفق باشد . نمونه های این افراد را در فرقه های شیطان پرست و ضد دین می توان مشاهده نمود ، که نسبت به اعمال قبیح جنسی ، هیچ نوع حساسیتی ندارند ، نسبت به خوردن ناپاکی ها نیز هیچ ابائی ندارند . شاید معنی شِرک در حوزه اعتقادات ، شریک قائل شدن برای خداوند یکتا باشد ولی در حوزه عمل و رفتار ، انجام هر گونه عمل ضد دینی و غیر اخلاقی و غیر انسانی را می توان از موارد شِرک افعالی دانست که حاصل پذیرش قدرتهای شیطانی و غیر الهی در عالم می باشد . هنگامی که ما غیر از خداوند یکتا ، قدرت دیگری را در عالم تاثیر گذار بدانیم و یا قادریت و حاکمیت خداوند را در جهان کمرنگ ببینیم ، می پذیریم که می توان بر خلاف دستورات خداوند ، عمل کرد و آنچه خدا حرام دانسته است و برای انسان مضر می باشد را می توان انجام داد . می توان حریمهای اخلاقی که خداوند به وسیله ی دین وضع نموده است را زیر پا گذاشت و حرمت شکنی نمود . این نوع عملکرد نتیجه شِرک در عقیده می باشد . می توان گفت که مجموعه شِرِک در واقع در راستای گسترش شِرک رفتاری میان کودکان و خردسالان می باشد .
۲ ـ اژدها : « سیمای اژدها در تاریخ اساطیری ایران ، در نهایت سهمناکی ، زشت رویی و پلشتی است . آنها از نخستین یاران اهریمن می باشند که آفرینش نیکوی اورمزد را آشفته می نمایند . اقتباس نام ضحاک از اژیدهاک نمونه این خوی اژدها صفتی می باشد .
در روایات تاریخی ـ افسانه ای ایران زمین ، اژدهایان آتشین دم ،جای خود را به جانوران زیانکار و ددان اژدروشی می دهند که بیشه های ایرانشهر یا دشتهای سرزمین های مجاور را با پلیدی و مرگ می آلایند . بیشتر این دَدان که در دامنه ی کوههای بلند ، بن دریاهای ژرف یا بیشه های شگفت انگیز خانه دارند ، مردان را می درند و زنان و دختران پادشاه و بستگان او را می ربایند و از آن خود می سازند . در اینگونه روایات با تباهی مردمان ، ستوران ، پدیده های نیکوی گیتی یا مرگ همسر یا دختر زیباروی پادشاه به دست ددان اژدها منش ، پهلوانانی همچون رستم ، گشتاسب ، اسفندیار و … به کارزار بر می خیزند و آنها را تباه می سازند . ( ۶)
یکی از خوان های رستم در هفت خوان نیز مبارزه و جنگ با اژدها می باشد . با این مقدمه پیرامون اژدها ، در می یابیم که نماد و اسطوره اژدها نیز ، نمادی منفی با گرایشات شیطانی می باشد . استفاده از کارکتر اژدها در غالب تولیدات هالیوودی نشان داده می شود و در بسیاری موارد در خدمت قهرمان داستان قرار می گیرد تا اهداف او را پیاده سازد . با کمی دقت در مورد ماهیت دیو و اژدها و ارتباط آنها با شیطان و اهداف شیطانی می توان نقش این کارکترها را در مجموعه ی هالیوودی مشخص نمود .
۳ ـ همان گونه که اشاره شد ، دزدیده شدن زنان و دختران توسط اژدها و زندانی شدن آنها و سپس نجات یافتن آنها توسط پهلوانان ، از اسطوره های ایرانی می باشد که در داستانهای شاهنامه ، روایات عجایب المخلوقات طوسی آمده است .
نجات یافتن توسط پهلوانان فقط منحصر به دختران و زنان زیبا نبوده است بلکه گاهی اوقات پادشاهان و انسانهای صالح توسط دیوان اسیر می شدند و پهلوانان برای آزادی آنها وارد جنگ با دیوان می شدند . جالب توجه اینکه در اساطیر ایرانی هیچ گاه مسائل جنسی میان پهلوانان و اسیران محور نمی شده است و پهلوانان ایرانی در اوج پاکدامنی بوده اند تا جایی که رستم برای ازدواج با تهمینه اول موبدان را خبر می کند ورسماً ازدواجشان را رسمیت می بخشد . در اسطوره سازی هالیوود با کپی برداری از داستانهای ایرانی و تحریف آنها و ثبت آن به نام فرهنگ خود ، یک سرقت فرهنگی و اسطوره ای شکل گرفته است .
وارد کردن ابتذالات فرهنگی غرب در این اساطیر ، از اصالت آنها کاسته و هویت شرقی افسانه ها را از بین برده است .
پهلوان ایران هیچ گاه به قصد ازدواج برای نجات زن وارد میدان نمی شود . پهلوان ایرانی هیچ گاه در اولین ملاقات با زنان زندانی به فکر بوسیدن او نبوده است .
۴ ـ یکی دیگر از مواردی که در غالب اسطوره های غربی دیده می شود . دختری است که توسط یک جادوگر طلسم شده است و در یک قلعه زندانی می باشد . او برای رهایی تنها راهش منتظر ماندن برای آمدن ، شوالیه اسب سوار ، قهرمان اسب سوار و … می باشد ، تا با بیرون ، آوردن او از قلعه ، طلسم او را نیز باطل کند و با او ازدواج نماید . القاء غیر مستقیم این نوع از داستانها برای دختران اینگونه خواهد بود که آنها در زندگی خود باید منتظر آمدن قهرمان اسب سوار آرزوهایشان باشند . آنها طلسم شده اند ، هیچ کس آنها را نمی فهمد . آنها در یک فضای انتزاعی و غیر واقعی از واقعیات زندگی قرار می گیرند و نمی توانند انطباق درستی میان خود ، زمان و اتفاقات زندگی شان برقرار نمایند .
این اسطوره ها در داستانهای غرب بسیار زیاد می باشد ؛ زیبای خفته ، سیندرلا و … که غالب آنها در مجموعه شِرِک با هم جمع شده اند .
این نوع الگوپذیری برای دختران این انتظار را ایجاد می کند که به مقوله ازدواج نوعی نگاه فانتزی و تخیلی داشته باشند و با واقعیات زندگی روبرو نشوند و منتظر آمدن قهرمان زندگی تخیلی خود باشند . نمونه این نوع شخصیت پردازی ها در کارتون ها بسیار زیاد می باشد .
در بیست سال پیش غالب داستانهای کارتون چنین دختران را در خود داشت . اسطوره سیندرلا ، سفید برفی ، زیبای خفته ، و … که در آن سالها نمایش داده می شد ، ذهنیتی را برای کودکان ایجاد نمود که وقتی در سن جوانی قرار گرفتند به دنبال قهرمانان اسب سوار خود بودند و معضل فعلی ازدواج را در جامعه پدید آورد . اینکه غالب دختران به دنبال افراد کاملاً خوش قیافه و خوش تیپ می باشند و یا کسی را می خواهند که در زندگی بر او تکیه کنند ، تاثیر گرفته از همین داستانها می باشد . در صورتی که زن و مرد در زندگی با تکیه بر خداوند ، هر دو با هم زندگی را می سازند .
ج ـ اسلام هراسی
یکی دیگر از موضوعاتی که در مجموعه شِرِک باید بررسی شود ، ارتباط آن با اسلام و اسلام هراسی می باشد . در اسلام رنگ سبز به عنوان یک رنگ ویژه و مقدس می باشد ، رنگ سبز در بسیاری از اماکن مقدس استفاده می شود ، رنگ لباس بزرگان دین در تصاویر مختلف ، سبز نشان داده می شود ، رنگ سبز نماد علویان و شیعیان در تاریخ اسلام بوده است و همچنین به خاطر استحباب این رنگ در اسلام ، مورد استفاده غالب مسلمانان می باشد . با این سابقه نمادی و تاریخی و فرهنگی رنگ سبز در اسلام ، باید ببینیم چرا رنگ دیو داستان ما نیز سبز انتخاب می شود ؟ نمی توان شخصیت پردازی و طراحی قسمتهای مختلف شِرِک را ساده دید و اتفاق قلمداد نمود چون این شخصیت تولید هالیوود می باشد . دیو موجودی می باشد که همه ی مردم از او می ترسند ، نوعی هراس همراه اسم او می باشد . دیو هراسی و القاء آن در مجموعه شِرِک به شدت تاکید می شود . خود شِرِک بارها عنوان می دارد که هیچ چیز ترسناک تر از یک دیو نیست . هراسی که مردم از او دارند یک ترس کاذب می باشد و آنقدر دامن زده می شود که حتی شِرِک وقتی می تواند مقام پادشاهی را داشته باشد از پذیرش آن سرباز می زند . این نوع دیو هراسی همراه با رنگ دیو و اینکه خود دیو بارها به ترسناک بودن اعتراف می کند و با آداب و رسوم شهرنشینی و تمدن غربی بیگانه است ، کاملاً شبیه فضای اسلام هراسی می باشد که غرب علیه اسلام ایجاد نموده است .
اینکه در غرب مسلمانان را افرادی منزوی ، به دور از مدنیت ، ترسناک و تروریست ، کثیف و پلشت و … نشان می دهند ، کاملاً انطباق بر شخصیت پردازی دیو سبز داستان شرک دارد . استفاده از علامت هلال که به عنوان یکی از نمادها و علامت های جهان اسلام پذیرفته شده است نیز قابل توجه است . هر چند علامت هلال و ستاره از نمادهای فراماسونها می باشد ولی در زمان دولت عثمانی وارد علامت های اسلامی شد و در پرچم بسیاری از کشورهای اسلامی دیده می شود . حتی مفاهیمی چون هلال احمر و هلال شیعی نیز مطرح است . علامت هلال بر روی بسیاری از مساجد اهل سنت دیده می شود . در مجموعه شِرِک این علامت بر روی درب توالت او می باشد و شِرِک غیر از استفاده معمولی از دستشویی ، هنگامی که عصبانی می شود به آنجا پناه می برد .
د ـ داروینیسم
پرداختن به نگاه داروین نسبت به انسان و خلقت موضوعی است که باید در تولیدات هالیوود به دقت دنبال نمود . تفکر داروینی بر این مبنا می باشد که انسان یک حیوان تکامل یافته می باشد که از نسل قورباغه و میمون می باشد و به مرور به خاطر انطباق با محیط تغیر شکل یافته و کامل شده است . در این تفکر خلقت انسان به وسیله ی خداوند مطرح نمی باشد بلکه خود طبیعت پس از انفجار بزرگ به سمت تکامل پیش می رود . این تفکر الحادی در بسیاری از حوزه ها وارد شده و ذهن و فکر انسانها را شکل داده است . علم و پژوهش ، آموزش و پرورش ، اقتصاد ، فرهنگ سازی ، رسانه و تصویر و … همگی در تمدن غرب در حال گسترش این تفکر می باشند .
در مجموعه شِرِک ، شخصیت پردازی یک دیو ، قابل توجه می باشد . دیو اگر موجودی از مراتب جنیان تلقی شود ، در مرتبه ای پایین تر از انسان در مراتب وجودی و خلقت می باشد . اگر هم از موجودات تخیلی و توهمی باشد که اصالت وجود نخواهد داشت .
ما با توجه به تعاریفی که در ابتدای مقاله درباره ی دیو داشتیم ، آن را موجودی از شیاطین اجنه قلمداد می کنیم و به موضوعات مرتبط می پردازیم ، الگو شدن ، قهرمان شدن و پذیرفته شدن یک دیو یا شیطان در نزد کودکان ، چه ذهنیتی از شیطان به کودکان خواهد داد ؟
آیا شیطان و شیاطین جن و انس ، موجوداتی انتزاعی ، فانتزی و دوست داشتنی هستند که با کمی محبت و مهربانی تبدیل به انسان می شوند ؟ اگر یک دیو یا شیطان یا یک صفت شیطانی بتواند محبوب و دوست داشتنی باشد ، تکلیف انسانها با مسائل و کارهای شیطانی چه خواهد بود ؟ آیا می توان یک چهره ی محبوب از شیطان و کارهای شیطانی به جامعه معرفی نمود و بعد انتظار داشت ، جامعه رفتار و اعمال شیطانی را قیبح دانسته و انجام ندهد ؟ تغییر دادن مفهوم و ذهنیت مردم نسبت به شیطان ، دیو و صفتهای شیطانی ، یکی از رسالتهای این مجموعه می باشد که در راستای اهداف یهود و صهیونیزم طراحی گردیده است که در مقاله منجی عنکبوتی ، مفصل به آن پرداختیم . شخصیتی که برای شِرِک تعریف می گردد ، در رده انسان می باشد . او میز و صندلی دارد ، با قاشق و بشقاب غذا می خورد ، توالت فرنگی دارد ، لباسهایش شبیه انسان می باشد ، علایق انسانی دارد ، عشق و علاقه اش نسبت به زن همانند انسانها می باشد و بسیاری از ویژگی های انسانها را دارد . این مسئله را در مورد حیوانات دیگر نیز در مجموعه شِرِک و تولیدات هالیوود می توان دید .
خر شِرِک حرف می زند ، فکر و تدبیر می کند . گربه چکمه پوش نیزهمین طور . این نوع نگاه مرتبه انسان را مانند دیگر حیوانات دیده و انسان را نوعی حیوان تکامل یافته می داند که در ردیف دیگر حیوانات می باشد . این همان تفکر داروین می باشد که از عقاید یهودیان وارد علوم جانورشناسی و انسان شناسی شد . یهودیان عقیده دارند ، غیر یهود حیوانات انسان نما می باشند و به آنها « گوییم » می گویند (۷) با این عقیده ی داروین می توان پذیرفت که بقیه ی حیوانات نیز می توانند به مراتب انسانی برسند و عشق ، بیان ، کلام ، تدبیر ، رسالت و وظایف انسان را دارا باشند . این عقیده در اثر نشناختن حکمت خلقت انسان و جایگاه الهی او می باشد . این نوع نگاه به حیوانات و موجودات دیگر نسبت به انسان ریشه در نظریات شیطان دارد . شیطان در ابتدای خلقت آدم نسبت به برتر بودن خلقت خود و پست بودن خلقت آدم ، تکبر ورزید و با خداوند مخالفت نمود .
نهادینه کردن نظریات شیطان و داروین برای کودکان و خردسالان در مجموعه ی شِرِک به طور جدی دنبال می شود . مثل : ۱ ـ عشق انسانی بین زن و مرد و همانند سازی آن با غریزه ی جنسی میان حیوانات؛ ۲ ـ در پایان قسمت دوم شِرِک ، هنگامی که شِرِک و فیونا هر دو به شکل انسان هستند و می توانند با بوسیدن یکدیگر برای همیشه انسان باقی بمانند ، فیونا ترجیح می دهد با شِرِک دیو ، زندگی کند و دیو بودن را به انسان بودن ترجیح می دهد . اثر این سکانس و القاء غیر مستقیم آن را در میان کودکان و خردسالان باید در سالهای آتی بررسی نمود . همین روش را در آموزشهای مهدکودکها و کودکستانها نیز می بینیم . در این موسسات به اسم بازی ، تئاتر و آموزش ، بچه های انسان را به شکل حیوانات رنگ آمیزی می کنند و یا لباس حیوان به تن او می کنند و او باید در نمایش نقش موش ، خرگوش ، گربه ، سگ و … بازی کند و خوشحال باشد که توانسته است موش ، گربه ، خرگوش و … باشد .
هـ ـ سحر و جادو
جادو و جادوگری سابقه ی طولانی در تاریخ بشر دارد . از زمانی که دو فرشته هاروت و ماروت برای ایجاد صلح و رفع مشکلات زندگی مردم به زمین آمدند و شروع به آموزش روشهایی کردند که به وسیله ی آن اختلافات میان زن و شوهر از بین می رفت و علاقه و محبت میان آنها بیشتر می شد و بعد حضور جنیان میان انسانها و انتقال این علوم به بنی اسرائیل تا زمان سلیمان نبی ، سابقه جادو و سحر وجود داشته است . پس از سلیمان نبی ، این علوم در اختیار یهودیان قرار گرفت و آنها از آموزشهایی که از انبیاء گرفته بودند در راه اهداف شیطانی خود استفاده نمودند . پس از تحریف دین یهود و تبدیل شدن آنها به حزب شیطان ، از این علوم برای فتنه انگیزی ، فساد و تباهی دیگر اقوام استفاده نمودند . یکی از عقاید یهود در مورد خداوند این است که خدا تدبیر و اداره ی دنیا را به آنها واگذار نمود و دستان خدا بسته است و نمی تواند در امور دنیا دخالت نماید . یهود با این عقیده شروع به دخل و تصرف در امور عالم می کند . ریشه سحر و جادوگری نیز همین عقیده است . سحر و جادو با دخالت در امور دنیا و طبیعت و تغییر خلقت ، قائل به قدرتی غیر از قدرت قادریت الهی خداوند می باشد . این تفکر ریشه در نظرات شیطان دارد و مدیریت شیطان در هدایت آن کاملاً دخیل می باشد .
هدف اصلی سحر و جادو کمرنگ کردن حضور خداوند و قدرت او در نظام طبیعت و اداره ی امور می باشد . در تمام فیلمهایی که نشانی از سحر و جادو دیده می شود ، هیچ حضوری از خدا نمی توان دید . این رسالت هالیوود در ترویج سحر و جادو در تولیداتش می باشد .
این تولیدات به مخاطب القاء می کند که جادوگر نیز می تواند به واسطه ی علومی که دارد ، فردی را به موجودی دیگر تبدیل کند ، موجودی را خلق نماید ، موجودی را غیب نماید و هر گونه تصرف در عالم انجام دهد . سحر و جادو رسالتش تبیین قدرت شیطان است . مخاطب با دیدن سحر و جادو ، ذهنیتش نسبت به عوالم غیب و ماوراء منحصر می شود به مفاهیم جادوگری و سحر شدن .
جادوگری در مجموعه ی شِرِک بسیار مطرح و محوری می باشد . کارخانه ی تولید سحر و جادو ، فرشته ی نجات یا جادوگر شهر و چندین مورد دیگر مثل : ۱ ـ طلسم شدن دختر توسط جادوگر ؛ ۲ ـ کمک گرفتن از فرشته نجات برای حل مشکل ؛ ۳ ـ ارتباط با جادوگر یا فرشته ی نجات با یک قطره اشک ؛ ۴ ـ وسایل در اختیار جادوگر که در اتاق فیونا حرکت می کنند ؛ ۵ ـ درشکه پرنده ؛ ۶ ـ چوب فرشته ی نجات که ستاره ی پنج پر شیطان پرستان روی آن قرار دارد ؛ ۷ ـ کتابخانه ی جادوگر که تمام اسطوره های داستانی در آن وجود دارد ؛ ۸ ـ معجون های مختلف برای به دست آوردن خوشبختی ، شادابی ، زیبایی و … ؛ ۹ ـ همراهی جادو شدن با نور ؛ ۱۰ ـ نقش فرشته نجات در خوشبختی پادشاه و مردم شهر ؛ ۱۱ ـ استقبال مردم شهر از جادوگر در جشن ؛ ۱۲ ـ تبدیل انسانها به حیوانات ؛ ۱۳ ـ مدرسه جادوگری و سحر در جزیره ؛ ۱۴ ـ تعلیم دیدن آرتی ، پادشاه آینده در مدرسه ی سحر و جادو ؛ ۱۵ ـ کمک کردن معلم جادوگری در جزیره به شِرِک و آرتی ؛ ۱۶ ـ روش معلم جادوگری در کنار آتش برای دیدن آینده ی هر فرد ؛ ۱۷ ـ حمله پرنس چارلینگ به شهر به کمک جادوگران جار و سوار ؛ ۱۸ ـ موجودات افسانه ای و اسطوره ای در کل استان .
مجموعه شِرِک با چنین حجم بالایی از مفاهیم سحر و جادوگری ، تلاش دارد این مفاهیم را در ذهن کودکان نهادینه نماید .
و ـ حیازدایی از مسایل جنسی
در مجموعه ی شِرِک ، پرداختن به مسائل جنسی و زناشویی و ارتباط میان جنس های مخالف به طور علنی و کاملاً واضح می باشد . شِرِک یک دیو تنها و منزوی می باشد که آداب و اصول اجتماعی را نمی داند ، غالباً عصبانی و خشن است ولی هنگامی که به پرنسس فیونا علاقه مند می شود ، تبدیل می گردد به یک دیو دوست داشتنی و مهربان که دیگر عصبانیت و خشونت قبل را ندارد و تعاملات اجتماعی دارد . این مطلب در حکمت ازدواج اسلامی نیز به شکلی وجود دارد اما آنچه در مجموعه ی شِرِک نشان داده می شود ، مدل رابطه ی جنسی غربی و آمریکایی می باشد . مخاطب می پذیرد تمام مشکلات رفتاری و اخلاقی فرد با رابطه ی جنسی بر طرف می شود . این نظریه ی فروید در مورد آزادی جنسی می باشد که ریشه تمام مشکلات را محدودیتهای جنسی می داند . عریان نمایی مسائل جنسی ، قبح زدایی و حیازدایی بسیاری از حریمها در مجموعه ی شِرِک ، به طور کامل مشهود می باشد . شاید این موضوعات در فیلمهای دیگر نیز دیده شود ، اما در سطح کودکان هیچ گاه اینگونه علنی و بی پرده مطرح نمی شده است . وارد کردن ذهن کودکان به این مقولات باعث بلوغ زود رس و انحرافات اخلاقی آنها می شود که در ابتدا به آن پرداختیم . به چند مورد از این عریان نمایی مسائل جنسی اشاره می کنیم : ۱ ـ رابطه جنسی میان خر و اژدها و شِرِک و فیونا ؛ ۲ ـ آموزش رابطه بین دختر و پسر در دیالوگ های خر و فیونا در قسمت اول و رابطه شِرِک و فیونا ؛ ۳ ـ تلاش شِرِک و فیونا برای تنها شدن و دک کردن خر ؛ ۴ ـ اظهار کردن عشق به طور علنی در جمع ؛ ۵ ـ وارد شدن شوالیه به اتاق خواب و تخت پرنسس در حال خواب ؛ ۶ ـ نشان دادن حالات خلوت زن و شوهر میان شِرِک و فیونا و مزاحم شدن خر ؛ ۷ ـ تأکید بر بوسه در مجموعه ی شِرِک ، بوسیدن تنها راه باطل شدن سحر می باشد ، اولین بوسه ی عشق ، بوسیدن یک سرنوشت است ؛ ۸ ـ دیو با سکس به انسانیت نزدیک می شود ؛ ۹ ـ شیفتگی دختران جوان نسبت به شِرِکِ انسان شده و دادن پیشنهاد ازدواج به او ، در قسمت دوم ؛ ۱۰ ـ اطلاع دادن حامله بودن با صدای بلند توسط فیونا در ابتدای قسمت سوم .
مسئله بوسه و بوسیدن در مجموعه ی شِرِک بسیار مطرح می باشد . قبح زدایی از بوسیدن یا بوسیده شدن توسط افراد بیگانه و غربیه ، یکی از القائات این مجموعه می باشد . بوسیدن یکی از موثرترین روشهای معاشقه میان انسانها می باشد که در روابط زن و شوهر محوریت دارد . با بوسه جسم و روان فرد برای ارتباط جنسی مهیا خواهد شد . حال اگر این بوسیدن توسط یک فرد غریبه و نامحرم باشد ، چه تأثیراتی در رفتار و عملکرد فرد خواهد داشت ؟
ز ـ غربی سازی ـ وسترنیزیشن
یکی از اهداف صهیونیزم و استعمار فرانو ، غربی سازی جهان و حاکم کردن مدل زندگی آمریکایی بر تمام ملتها و فرهنگها می باشد . یکی از روشهای اشاعه ی این مدل زندگی ، هالیوود می باشد که با تولیدات خود این فرهنگ را به جهان معرفی می نماید و از طریق القاء غیر مستقیم آن را الگو می نماید . در مجموعه ی شِرِک به طور گسترده این هدف دنبال می شود تا بتواند ذهن کودک را با فرهنگ آمریکایی عجین نماید . به طور اجمال به مواردی از این مدل زندگی آمریکایی اشاره می نماییم :
۱ ـ مدل لباسهای باز و نیمه باز زنان و دختران به سبک اروپایی و آمریکایی .
۲ ـ تأکید بر تناسب اندام مانکنی میان زنان و اندام متناسب میان مردان به عنوان الگوی زن و مرد غربی ، به طوری که غیر از شِرِک و زنش ، هیچ فرد چاقی دیده نمی شود . افراط در تناسب اندام و مدل شدن اندام باربی و مانکن ها یکی از سیاستهای فعالان فمینیسم نیز می باشد که زایمان را برای زن ممنوع می کنند . چون اندامش به هم می خورد . القاء ناخودآگاه این نکته که هر کس اندام متناسب و مانکنی ندارد ، دیو است .
۳ ـ نشان دادن نظم و شهرنشینی و تمدن شهری در میان شهرها . با اینکه داستان در دوران قرون وسطی اتفاق می افتد ولی تلاش می شود ، مدنیت و شهرنشینی و نظم شهری و تمیزی شهر را در آن زمان نشان دهند . القاء این مطلب که غرب در طول تاریخ همیشه متمدن ، منظم و جامعه ای تمیز داشته است و تاریخ قرون وسطی غرب را تحریف نمایند .
۴ ـ مدل ساختمانها و خانه ها که به سبک انگلیسی می باشد .
۵ ـ مراسمات به سبک انگلیسی و آمریکایی مثل سبک غذا خوردن ، مدل نامزدی ، خواستگاری ، ازدواج ، اعتراض به ازدواج ، جشنها ، همگی از فرهنگ آنگلوساکسون اقتباس شده است .
۶ ـ استفاده از رقص و موسیقی غربی ، در پایان هر قسمت همراه با موسیقی و رقص دسته جمعی می باشد و در میان داستان نیز در حالت های شادی و غم از انواع موسیقی غربی استفاده می شود . الگودهی رقص باله .
۷ ـ خانواده تک فرزند و خانواده تک والدینی . خانواده پدر و مادر فیونا به عنوان تنها خانواده ی انسانی مطرح یک خانواده تک فرزند می باشد و خانواده فرشته نجات نیز یک خانواده ی تک والدینی می باشد . اثرات منفی اخلاقی و اجتماعی این نوع خانواده ها بسیار زیاد می باشد که به مرور به از بین رفتن خانواده منتهی می شود . تنها خانواده چند فرزندی ، خانواده شرک و خر شرک می باشد که یکی دیو می باشد و دیگر خر و اژدها ، که می توان القاء غیر مستقیم آن را حدس زد .
۸ ـ نهادینه کردن روابط فمینیستی میان زن و شوهر . این رابطه میان پدر و مادر فیونا به شدت دیده می شود . با نشان دادن مادر فیونا به عنوان یک چهره ی مثبت و دلسوز و پدر فیونا به عنوان یک چهره ی منفی که گاهی قصد مخالفت با نظرات همسرش را دارد ، این تفکر القاء می شود .
۹ ـ ظاهرگرایی و توجه به ظاهر افراد برای انتخاب همسر و ملاک نبودن شخصیت و اخلاق و عقیده ی آنها در قسمتهای مختلف دیده می شود . پرنس چارلینگ به عنوان یک جوان خوش قیافه همیشه مطرح است . پرنسس ها به دنبال همسران خوش قیافه هستند و دختران با دیدن شِرِک خوش قیافه شیفته ی او می شوند و به او درخواست ازدواج می دهند .
۱۰ ـ در مجموعه ی شِرِک ، موضوعاتی مثل عکاسی ، فیلمبرداری ، تلویزیون ، خبرگزاری ، مجری گری ، پرواز با بالون را به صورت موضوعات تاریخی در فرهنگ غرب با قدمت تاریخی قرون وسطی نشان می دهد . غرب با این روش به دنبال غنا بخشیدن به هویت تاریخی خود می باشد . جالب توجه این است که قدیمی ترین انیمیشن یا پویا نمایی در جهان متعلق به تمدن ایران در جیرفت می باشد که قدمت چند هزار ساله دارد .
۱۱ ـ نهادینه کردن فرهنگ نمایش و تئاتر در فرهنگ و تاریخ غرب .
۱۲ ـ فرهنگ سازی کریسمس یکی دیگر از موارد اشاعه و ترویج فرهنگ و مدل زندگی غربی می باشد . در قسمت شِرِک و کریسمس تمام نکات مراسم کریسمس آموزش داده می شود تا مخاطب غیر غربی آن را به عنوان یک جشن در فرهنگ خود الگوسازی نماید .
شِرِک در این قسمت نماد فردی است که هیچ آشنایی با کریسمس ندارد و تلاش می کند یاد بگیرد ، القاء غیر مستقیم آن این است که تنها دیوها هستند که کریسمس ندارد و آن را نمی شناسند .
ح ـ نمادهای فراماسوندی
۱ ـ معماری ساختمانها .
۲ ـ لباسهای یک دست و فرم خاص لباس ها در جادوکده و مدرسه ی سحر و جادو .
۳ ـ مراسم مسابقه ی ماسک و نقاب .
ط – نمادهای شیطان پرستان
در این مجموعه با الگودهی و تبیین اعمال و رفتار شیطان پرستان و نمادهای آنها ، تفکرات این فرق ترویج می گردد و بستر ذهن مخاطبان مهیا می شود برای پذیرش عقاید دیگر آنها و گرایش به این فرق : ۱ ـ سحر و جادوگری ؛ ۲ ـ تعلیم گرفتن آرتی از معلم جادوگری برای شاه شدن ؛ ۳ ـ ستاره پنج پر که از علایم شیطان پرستان است بر روی چوب جادوگران وبر روی در و دیوار قلعه ی پادشاه ؛ ۴ ـ استفاده از کاراکتر دیو و اژدها که مرتبط با نیروهای شیطانی می باشند ؛ ۵ ـ لذت بردن از لجن و کثافت توسط شِرِک ؛ ۶ ـ خوردن پشه ، تار عنکبوت و غیره توسط شِرِک ، این امر در میان شیطان پرستان نیز رایج است ؛ ۷ ـ استفاده از فضولات بدن ؛ ۸ ـ روش معلم جادوگر پیر در جزیره برای خواندن ذهن شِرِک ، خر و آرتی در کنار آتش و پیش بینی آینده ی آنها . او در این قسمت آنها را دور آتش جمع می کند ، ماده ای در آتش می ریزد که دود می کند و با طبل زدن از آنها می خواهد آنچه به آنها الهام می شود را در دود ببینند . این روش جادوگران شمن گرا می باشد که به آیین شمنیسم معروف می باشد .
ی ـ خدا زدایی
در تمام قسمتهای شِرِک و کل داستان هیچ جایگاهی برای خدا تعریف نمی شود . خدا اصلاً موضوعیت ندارد . خدا نه به کسی کمک می کند و نه در امور دخالت می کند . آنچه قدرت مطلق است . سحر و جادو و اراده ی انسانی می باشد . سکولاریزم و شیطان.
ک ـ رویکردهای آخرالزمانی
مجموعه ی شِرِک تلاش دارد مفاهیم آخرالزمانی را به سبک غربی در ذهن کودکان نهادینه نماید . به برخی از نمادهای آخرالزمانی آن اشاره می کنیم :
۱ ـ وجود افراد شرور با ویژگی های آخرالزمانی ، فرد یک چشم ، مرد زن نما .
۲ ـ شِرِک مأمور می شود برای نجات شهر به دنبال پادشاه و منجی آنها برود که در یک جزیره می باشد . نام او آرتی می باشد که بسیار نزدیک به نام شاه آرتور در اساطیر اروپایی می باشد . اینکه آرتی در جزیره و دور از مردم زندگی می کند ، یادآور عقیده ی انحرافی جزیره خضرا در مورد حضرت ولی عصر می باشد .
۳ ـ پرنس چارمینگ ، جوان سوار بر اسب سفید که تلاش می کند به پادشاهی برسد و اشرار را جمع می کند و به شهر حمله می کند ، یادآور افرادی است که مدعی منجی بودن هستند و ظاهر آن را نیز دارند و جمع کردن اشرار و حمله به شهر و آشوب پس از آن یادآور حرکت سفیانی قبل از حکومت و قیام حضرت می باشد .
۴ ـ جمع شدن و زنده شدن تمام اسطوره های گذشته و قبلی ، یادآور مسئله رجعت در آخرالزمان و زمان ظهور می باشد .
۵ ـ آرتی برادرزاده ی پادشاه می باشد که برای فرمانروایی انتخاب می شود ، او از بچگی از پدر و مادرش جدا شده و تحت آموزش در مدرسه سحر و جادو قرار گرفته است ، این شخصیت یادآور داستان زندگی حضرت ولی عصر می باشد که در سنین کودکی پدر و مادر بزرگوارشان را از دست دادند و در سن کم به امامت رسیدند و ایشان منتقم و میراث دار جد بزرگوارشان می باشند .
۶ ـ مردم منتظر پادشاه هستند که نماد انتظار عمومی جهان برای آمدن منجی می باشد .
۷ ـ افراد شرور به تکثیر نسل مشغول هستند ، فرد یک چشم و بچه اش که یادآور تجهیز سپاه سفیانی و شیطان و گسترش زنازادگی برای مقابله با سپاه حضرت می باشد .
۸ ـ آرتی در آخرین لحظه وقتی همه ی یاران شِرِک اسیر شده اند وارد می شود و با سخنان خوب ، وجدانهای خفته افراد شرور را بیدار می کند و آنها دست از شرارت بر می دارند و بین آنها صلح می شود و آرتی پادشاه می شود . این یادآور ظهور حضرت و عنایت ایشان و کامل شدن عقول انسانهاست و حضرت با زبان فطرت با انسانها سخن می گوید و فطرتهای خفته را بیدار می کند و در نهایت با سپاه روم صلح می نماید .
البته برخی از نمادها و جریانات در این مجموعه بر اساس نظرات آخرالزمانی غربی می باشد . نماد شهر خیلی خیلی دور و نام آن بر روی کوه ، سمبل هالیوود است . پادشاه از نژاد آنگلوساکسون می باشد و در نهایت تمام بدها ، خوب می شوند و هیچ نوع جنگی در نمی گیرد و هیچ نامی از یهود به میان نمی آید و بسیاری دیگر از تحریفات که باید مورد توجه قرار گیرد .
ل ـ حساسیت زدایی
در مجموعه ی شِرِک برای از بین بردن حساسیت مخاطب نسبت به موارد ضد اخلاقی آن چند روش پیش گرفته می شود :
۱ ـ استفاده از کاراکتر طنز خر و طنز کلامی او
۲ ـ استفاده از چهره ی مهربان و طنز شِرِک به عنوان قهرمان داستان
۳ ـ استفاده از دوبله قوی فارسی با اصطلاحات بومی
۴ ـ شروع شدن داستان با کتاب مصور که همراهی کودک را به همراه خواهد داشت به دلیل ذهنیت داشتن نسبت به کتابهای مصور
۵ ـ همراه داشتن برخی نکات اخلاقی مثبت جزئی .
م ـ نماد شناسی
در مجموعه ی شِرِک نمادهای مختلفی دیده می شود ، دیو ، اژدها و جادوگران نماد اعمال شیطانی و خودشیطان می باشد . زن در سینمای غرب ، نماد سرزمین و میهن می باشد که در این مجموعه شِرِک و دیگر پرنسس ها نماد آن می باشند . هر پادشاه برای به قدرت رسیدن و تثبیت پادشاهی خود با یک پرنسس ازدواج می کند . در واقع آن سرزمین را به تملک خود در می آورد . زن نماد آن سرزمین ، هویت و ناموس آن می باشد که تحت سلطه پادشاه قرار می گیرد . در این مجموعه نیز ، شِرِک ، دیو سبز داستان ، فیونا ، دختر جوان پادشاه را همسر خود می کند .
اگر دیو را نماد شیطان و اعمال شیطانی بدانیم ، فیونا را نیز نماد سرزمین ، وطن و ناموس انسانیت قرار دهیم ، در طول داستان سرزمین انسانی و ناموس انسانیت که همان زن می باشد تحت تملک یکی از شیاطین قرار می گیرد و به او گرایش پیدا می کند . این مسئله به طور جدی مطرح می شود ، به طور مثال زمانی که شِرِک و فیونا هر دو به شکل انسان هستند و می توانند با بوسیدن یکدیگر ، انسان بودن خود را تثبیت کنند ، فیونا ترجیح می دهد دیو باشد . این مسئله یعنی ترجیح دادن اعمال و رفتارهای شیطانی بر اعمال و ظاهر انسانی . القاء غیر مستقیم این موضوع تصاحب سرزمین و هویت انسانی توسط شیطان می باشد که با تمایل خود انسان صورت می گیرد .
نقش زن در جامعه انسانی بسیار کلیدی و حیاتی می باشد . بر همین مبنا بیشتر سرمایه گذاری غرب برای ترویج فساد و تأثیر بر فرهنگ های دیگر ، بر روی زنان و دختران جوامع دیگر می باشد . با همین سیاست می باشد که استعمار در کشورهای مختلف کلاسهای آموزشی و تربیتی برای دختران و زنان می گذارد و در قالب آن فرهنگ غربی را به آنها انتقال می دهد . در واقع استعمار با آموزش زنان و دختران هر کشور ، آن سرزمین را تصاحب می کند : چون زنان و دختران، مادران آن جامعه خواهند بود و نسل آینده آن جامعه را به سبک مدل زندگی آمریکایی تربیت خواهند نمود .
در شِرک نیز شِرِک به عنوان نماد شیاطین ، بر فیونا مسلط می شود و با تصاحب سرزمین و ناموس انسانی ، از او بچه دار می شود و فرزندان او دیوهای کوچکی هستند که راه پدر را ادامه می دهند . در واقع نسل شیاطین توسط انسانها تکثیر می یابد .
(بخش چهارم ) : نتیجه گیری
جنگ نرم در حوزه ی رسانه یکی از موضوعات جدی و مهم در عرصه شبیخون فرهنگی غرب علیه اسلام و جهان می باشد . ضرورت شناخت ابعاد تهدیدات نرم برای جهان اسلام بسیار حیاتی می باشد . جهان اسلام در دوران بیدار شدن خود می باشد و باید تمام ابعاد هجمه فرهنگی و فکری دشمن را شناسایی نماید و از آنها پرهیز نماید . غفلت در عرصه ی کودک و خردسال در امروز باعث خواهد شد فردا با جوانانی روبرو شویم که بسیاری از مفاهیم انسانی و الهی را متوجه نشوند . استعمار و صهیونیزم در حال نهادینه کردن فلسفه شیطانی خود ، در جنین انسانها می باشد . پایبندی به اصول اخلاقی و فطرت انسانی و الهی ، سدی محکم در مقابل پیاده شدن اهداف آنهاست و آنها تلاش دارند در مجموعه هایی مثل شِرِک ، اصول اخلاقی و انسانی را از بین برده و جامعه را نسبت به اعمال شیطانی حیازدایی نمایند . ما در این مقاله به طور اجمال به برخی از آسیب های مجموعه شِرِک پرداختیم . جای آن دارد اساتید حوزه های مختلف ، ابعاد گوناگون چنین مجموعه هایی را بررسی نمایند و جامعه را نسبت به آن آگاه سازند و رسالت خود را انجام دهند .
پی نوشتها :
۱ ـ پروتکل های دانشوران صهیون ـ ص ۳۸۷
۲ ـ پروتکل های دانشوران صهیون ـ ص ۳۸۷
۳ ـ لغت نامه معین ـ حرف دال
۴ ـ دانشنامه ی ویکی پدیا
۵ ـ قال رسول الله :« انی بعثت لاتمم مکارم الاخلاق» ـ میزان الحکمه
۶ ـ دانشمنامه ی ویکی پدیا
۷ ـ پروتکل های دانشوران صهیون ـ ص ۳۸۷
منابع :
۱ ـ عجاج نویهض ـ پروتکل های دانشوران صهیون ـ نشر آستان قدس ـ ۱۳۸۱
۲ ـ مبانی فراماسونری ـ دفتر مطالعات وزارت امور خارجه
۳ ـ سید حسین زرهانی ـ پل نامرئی از هنر به سیاست ـ نشر سوره ی مهر ـ ۱۳۸۳
۴ ـ علی بناب ـ عملکرد صهیونیزیم نسبت به جهان اسلام ـ مؤسسه امام خمینی ـ ۱۳۸۳
۵ ـ نیل پستمن ـ زوال دوران کودکی ـ نشر اطلاعات ـ ۱۳۸۷
۶ ـ نصیر صاحب خلق ـ مسیحیت صهیونیستی ـ نشر موعود ـ ۱۳۸۳
۷ ـ مجموعه کارتونی شِرِک ۱ ـ ۲ ـ ۳ ، کارگردان اندو آدامسون ـ هالیوود ـ ۲۰۰۱ تا ۲۰۰۷
- هيچ مطلب مرتبطي با اين مطلب موجود نيست
آیا موافقید؟
سلام دادش
اینکه هیچی عکس نداری یکم بیننده هات رو کسل میکنه
ولی در کل خوب بود
[پاسخ]